Hopp til hovedinnhold

Øya Hemnskjela ligger sør for Hitra og rett ved Trondheimsleia. På grunn av sin strategiske plassering ble øya svært viktig for okupasjonsmakten under krigen. Flere hundre tyske soldater og ca 70 krigsfanger okkuperte øya i løpet av krigen. Hele øya ble  omgjort til et mektig festningsanlegg med flere tunge kanonstillinger, bunkere og bygninger av ulike slag.

 

Ingen lokalsamfunn på denne delen av kysten opplevde okkupasjonen sterkere enn Hemnskjela.

Åpningstider

Hemnskjela krigsminneutstilling består av en utendørs utstilling som er åpen hele året, og en utstilling inne i bunkersen. Bunkersen er åpen for bestilte grupper eller ved fastsatte tidspunkt i sommersesongen.

Besøk bunkersen på nett

Bunkeren som huser Hemnskjel krigsminneutstilling er blitt scannet ved hjelp av avansert 3D teknologi. Du kan derfor besøke hele bunkeren på nett. Scanningen er gjort av Erik Hårberg, som drifter nettstedet www.kystfort.no.

  • Bunkeren på Vollanhaugen slik den framstår i dag

Om krigen på Hemnskjela

Krigshistorien på Hemnskjela er først å fremst en historie om okkupasjon. I løpet av 1941 ble det bygget kanonstillinger, bunkere, soldatkaserner og forsvarsanlegg. Store deler av øya ble minelagt, og lange piggtrådgjerder ble satt opp. Fram til frigjøringen 1945, måtte lokalbefolkningen leve tett på den tyske okkupasjonsmakten og deres russiske krigsfanger. 

Slik finner du Hemnskjela krigsminneutstilling

Adresse: Øvre Hemnskjelvei 124, 7256 Hemnskjela. Det er også mulig å oppdage restene etter okkupasjonsmaktens mektige festningsanlegg på egenhånd. Svært mye av anleggene står fremdeles synlig i landskapet.

  • Bilde av Krigsminnemuseet på Hemnskjela

    Krigsminnemuseet på Hemnskjela

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2