Hopp til hovedinnhold

Kokkekamp!

Kystmuseet inviterer til storslått kokkekamp! I dette opplegget inviterer vi elevene inn i den kulinariske verdenen, og setter fokus på hva oppdrett faktisk handler om - Mat.

  • 1/1

Trinn, varighet og sted

Trinn: 9. trinn
Maks antall: 24 (Ved grupper større enn 24 deler vi gruppen i to, der den andre gruppa får samme opplegg dagen etter)
Varighet: 60 minutter

Sted: Kystmuseets havbruksavdeling ved Hitra hurtigbåtterminal og ved den lokale skolen
Tidspunkt: Ved forespørsel

Pris: Gratis for elever fra Hitra kommune. For øvrige skoler: kr 80 pr elev.

Slik er opplegget

Opplegget går over to dager og innebærer både et besøk på et lakseslakteri, og en praktisk matlagingsoppgave på skolens skolekjøkken.  

Elevene får først en tur gjennom et lakseslakteri som hver ukedag slakter mellom 50.000 og 60.000 fisk. Der får elevene innsikt i moderne matproduksjon, matsikkerhet, og teknologi som gjør at Norge kan være med på å møte verdens økende behov for protein. Elevene får innsikt i hvordan fisken avlives, klasifiseres og pakkes. 

Etter besøket får elevene en oppgave: Å lage en laksemiddag. Vi stiller med laks, resten må skolen stille med selv. Kystmuseets ansatte blir med elevene på matlagingen og bistår elevene i prosessen. Her er det lov å være kreativ, for til slutt blir det avsluttning med bedømmig av hverandres retter. Hvem går av med seieren, og kan kalle seg selv mesterkokk?

  • 1/1

Forankring

Kompetansemål i mat og helse etter 10. trinn:
- utforske klimaavtrykket til matvarer og gjere greie for korleis matval og matforbruk kan påverke miljøet, klimaet og matsikkerheita
- lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar og samanlikne og utforske råvarer og matlagingsmetodar som blir brukte i ulike matkulturar
- bruke sansane til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smakar i matlaginga og forbetre oppskrifter, menyar og anretning av mat

Praktisk informasjon

Ved besøket på slakteriet: 
Det blir noe tid utendørs, så barna må kle seg for været. 

Kokkekampen på skolen:
Vi stiller med laks nok til hele gruppen. Det forutsetter at vi har god dialog med lærene i forkant, slik at vi sikrer at vi har alt vi trenger før vi går i gang med kokkekampen. Øvrge ingredienser må skolen kjøpe inn selv. 

Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2