Hopp til hovedinnhold

Foredrag

Denne våren kan vi by på mange spennende foredrag på Kystmuseet.

Et kommunesenter blir til

Gikk du glipp av foredraget om stedsutvikling på Fillan? Når får du en ny sjanse når vi gjentar suksessen med dette foredraget.

Hvordan har det seg at det nye kommunesenteret for Hitra ble på Vikanmyran? Og hva skjedde med det som opprinnelig var Fillan? Gjennom kart og bilder tar foredragsholder Kristin Svendsen oss med på utviklingen av Fillan med utgangspunkt i kommunesammenslåingen i 1964.

Museumsbygget på Fillan
6. mai 2024 kl. 19.00

Tidligere foredrag

Skipsgraver i Trøndelag

Foredrag med arkeolog Geir Grønnesby.

Visste du at den eldste skipsgraven i Skandinavia finner du i Trøndelag? Den nylige oppdagelsen av skipsgraven på Leka viser at mennesker i disse traktene begravde sine døde i skipsgraver så tidlig som før vikingtiden. Hva forteller dette oss om betydningen av båten? Hvilke andre plasser i Trøndelag finner vi skipsgraver?

Prosjektleder for de arkeologiske utgravingene på Leka, Geir Grønnesby fra NTNU Vitenskapsmuseet, gir oss et innblikk i de arkeologiske undersøkelsene fra Leka og de øvrige monumentale haugene i Trøndelag.

Inngang kr 100,-
Dørene åpner 1 time før foredraget starter. Salg av kaffe og kaker.

Museumsbygget på Fillan
7. mars 2024 kl. 19.00

Havets sølv, kystens gull

Foredrag med Per Helge Pedersen.

Silda har betydd enormt mye for folket langs kysten både som mat og levevei. Det har vært mange sildeeventyr opp gjennom tidene. Foredragsholderen har selv opplevd det siste store eventyret i sin barndom og ungdom i Kristiansund på 1950-tallet og utover. Da kom hundrevis av båter og tusenvis av fiskere og andre til byen for å være med på det store eventyret. Per Helge tok selv mange tusen bilder av båter og aktivitet.

Per Helge Pedersen er forfatter av boka "Havet sølv, kystens gull", som er rikt illustrert og forteller mye om sildehistorien. Det har ikke bare vært gull. Det har også vært tragedier. I løpet av de siste 50 årene har det vært en utrolig teknologisk utvikling. Dagens fiskebåter er som cruiseskip å regne i forhold til de gamle båtene. Silda har vært en velsignelse for kysten.

Boka "Havet sølv, kystens gull" har fått en god mottakelse, og det vil også bli mulighet til å sikre seg et eksemplar etter foredraget.

Inngang kr 100,-
Dørene åpner 1 time før foredraget starter. Salg av kaffe og kaker.

Museumsbygget på Fillan
15. februar 2024 kl. 19.00

Historie i strandkanten - Fiskevær og handelsplasser langs Trøndelagskysten

I dette foredraget vil professor i arkeologi ved NTNU, Axel Christophersen, presentere noe av det arkeologene har avdekket i strandkanten av rester etter livet langs kysten i gammel tid.

Utviklingen av fiske, fangst og handelsvirksomhet langs kysten har vært gjenstand for flere lokalhistoriske artikler og kapitler i oversiktsverker som omhandler Midtnorsk historie, men svært mye av dette er basert på skriftlige og muntlige kilder. Men kunnskapen om fortidas liv og virke finner vi ikke bare i tekster fra en svunnen tid, men også i hustufter, redskap, rester etter brygger, naust og båter som ligger som vitnesbyrd i jorda etter det levde livet langs kysten i gammel tid.

Det er gjort arkeologiske undersøkelser på slike steder langs Trøndelagskysten som kan kaste nytt lys over virksomheten langs kysten og på sjøen i en tid hvor det knapt nok finnes skriftlige beretninger.

Inngang kr 100,-
Dørene åpner 1 time før foredraget starter. Salg av kaffe og kaker.

Museumsbygget på Fillan
20. januar 2024 kl. 14.00
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1