Hopp til hovedinnhold

Dolm kirke

Dolm kirke er en av de eldste bygningene som fortsatt er i bruk på Trøndelagskysten. Vi vet ikke nøyaktig når Dolm kirke ble bygget, men trolig en gang på 1400-tallet. Det gamle Hitra prestegjeld var stort og rikt i gamle dager. Det dekka dagens Frøya, Hitra, Hemne og Snillfjord kommuner. Det ble til slutt Dolm som skulle bli sentrum for prestegjeldet, og Dolm kirke ble hovedkirken. Også etter reformasjon - med unntak av en kort periode på 1600-tallet bodde soknepresten og hans familie på Dolm.

Dolm kirke ble utsatt for flere uhell og ødeleggelser ved stormer og lynnedslag i åra før og etter 1700, og den ble satt i stand og flikka på gang på gang. Desmber 1772 var ulykka ute igjen. Kirken ble truffet av lynet og tok fyr. Denne gangen klarte presten å slukke brannen, men da det samme skjedde i 1848 gikk store deler av den gamle kirken opp i brann. Men nok en gang ble kirken reist opp igjen, denne gangen med utvidet sitteplasser og nytt galleri. 72 år senere, i 1920 ble kirken nok en gang truffet av lynet, og denne gangen brant alt ned. Ingenting av inventaret ble reddet, noe som ble slutten for Dolm som hovedkirke på Hitra. 

Etter den ødeleggende brannen i 1920 ble det bygget ny kirke på Melandsjøen. Restaureringsprosjektet som tok til etter initiativ fra Fortidsminneforeningen tok tid. Søndag 21 juni 1992 ble endelig kirkebygget på Dolm vigsla, 72 år etter den siste brannen. 

Dolm kirke før 1920

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1